Caretta Caretta

İri deniz kaplumbağası, diğer adıyla caretta caretta,Dalyan’ın en eski müdavimlerindendir. Özellikle Mart-Nisan aylarında Iztuzu kumsalını işgal ederler. İlginç bir şekilde, bir kaç onyıl sonra dünyadaki tüm Cretta caretta lar Dalyan’da doğmuş olanlar olacaklar.Bu güzel olay, Iztuzu sahilinin, 1988 yılında Köyceğiz-Dalyan Özel doğal çevre koruma alanı yasası kapsamına alınması sayesinde gerçekleşti.

Caretta Caretta okyanus da yaşayan bir kaplumbağadır ve tüm dünyada gözlemlenebilmektedir. Suda yaşayan bir sürüngendir ve Cheloniidae ailesine aittir. Ortalama bir Caretta, yetişkinliğe ulaştığında 90cm büyüklüğünde olmaktadır, fakat 270cm ye kadar büyüyen yetişkinler de gözlenilmiştir. Yetişkin bir Caretta Caretta 135kg ağırlığındadır, ve ölçülen en ağır Caretta Caretta 454kg dır. Deri renkleri sarıdan, kahverengiye doğru değişkenlik göstermektedir ve kabukları genellikle kırmızı-kahve rengindedir. Cinsiyetleri arasında dışdan gözlemlenebilen belirgin özellikler sergilememektedirler, en açık fark yetişkin erkeklerin kalın kuyruklara sahip olmaları ve dişilere oranla daha kısa plastronlara sahip olmalarıdır.

Caretta Carettalara Atlantik, Pasifik ve Hint okyanusunu ile beraber Akdenizde de rastlanılmaktadır. Hayatının büyük bölümünü tuzlu su içerisinde geçirir ve dişi Caretta lar kıyıya kısa bir süreliğine, yumurtlamak için çıkarlar. Caretta Caretta ların düşük bir üreme hızı vardır, dişiler ortalama 4 yumurta bırakır ve sonraki 3 yılı pasif olarak geçirirler. Caretta Carettalar cinsel olgunluğa 17-33 yaş aralığında erişir ve ömürleri 47-67 yıl arasındadır. Caretta Caretta kapluımbağaları utangaç ve çekingen hayvanlardır, garip sesleri, parlak ışıkları yada dokunulmayı sevmezler. Onları doğal ortamlarında gözlemlemek için, sizi sabahın erken saatlerinde tekne ile alıyoruz ve kumsalımızı ziyaret eden Carettaları en sevdikleri yemek olan yengeç ve balığın keyfini çıkarırken izleyebiliyoruz. Bu bir saat süren tekne turu Dalyan’da yaşayacağınız unutulmaz bir deneyim olacak. Caretta Caretta omnivor bir canlıdır, ve genellikle su zemininde yaşayan kabuklularla beslenirler. Güçlü ve geniş çene yapıları, avlarını ezip , çiğnemelerini sağlar. Genç Caretta Caretta’lar bir çok avcı tarafından avlanmaktadır, özellikle yumurtalar karasal organizmalara karşı zayıftır. Kaplumbağa yetişkinliğe eriştiğinde, geniş yapıları, diğer su altı avcılarına karşı onlara koruma sağlar.

Caretta Caretta lar Uluslararası Doğanın Korunması Birliği tarafından soyu tükenmekte olan bir tür olarak tanımlanmaktadır. Başı boş bırakılmış yada atılmış balıkçılık edevatları bir çok Caretta Caretta’nın ölümüne neden olmaktadır. Kaplumbağalar aynı zamanda balık ağlarına yakalanarak boğulabilmektedirler. Kaplumbağa Engelleme Aygıtları (TEDs) kaplumbağalara bir kaçma yolu sağlayarak, hayatta kalmalarını sağlamaktadır. Yumurtlamaya uygun sahillerin azalması ve belirli bölgelerde egzotik avcıların da doğal yaşama karışmasıyla beraber, Caretta Caretta nüfusu ciddi darbeler almıştır. Sayılarını arttırmaya yönelik çalışmalar, uluslararası işbirliği ile yürütülmektedir, nitekim kaplumbağaların rotası bir çok farklı okyanusu ve farklı kıtalardaki önemli yumurtlama sahillerini içermektedir.